Röntgen

Här på Djurkliniken görs alla röntgenundersökningar med digital teknik, vilket gör hanteringen av bilder mycket enklare och snabbare. För dig innebär det att väntetiderna blir kortare.

Röntgen är ett snabbt, säkert och pålitligt sätt att undersöka ett djur. Undersökningen är smärtfri, men vissa djur kan känna sig oroade av själva situationen. Det kan därför vara bra om matte eller husse är med och hjälper till att hålla sitt djur eftersom det har en lugnande effekt. Om djuret har ont eller är oroligt, kan man behöva ge lugnande medel, men djuret är alltid vid medvetande.

Röntgen används till en lång rad undersökningar. Man kan studera såväl hårda delar av kroppen som skelett och höftleder, men också mjukadelar som de inre organen. Ofta tas röntgenbilder i samband med planerade operationer.

Långt ifrån alla djur som kommer till röntgenavdelningen är sjuka eller skadade. Fullt friska hundar kan genomgå en höftledsröntgen för att kontrollera så att man inte avlar på djur med dåliga höftleder. Dessa bilder skickas sedan till Svenska Kennelklubben, som bedömer bilderna.