DJURKLINIKEN
SKÅNES MITT

Kastration av hund

Kastration av hund kan göras av praktiska orsaker. Den vanligaste är att man vill undvika dräktighet. Ibland kan det finnas medicinska orsaker till kastration, t ex prostataproblem på hanhund eller livmoderinflammation på tik.

Kastration av hanhund innebär att testiklarna opereras bort. På tiken opereras livmoder och äggstockar bort, och hon kommer inte att löpa mer. Hunden brukar behöva ha krage på sig i ca en vecka efter operationen. Ibland syr man med stygn som tas bort efter 10-12 dagar, annars syr man med stygn som försvinner automatiskt.

Här är information om vad man kan förvänta sig efter en kastration. Hundar kan kastreras från det att de blivit könsmogna, vanligen mellan 8 och 14 månaders ålder.

Fördelar med kastration

Har man en tik slipper man löp med långa efterlöp och eventuella skendräktigheter. Det är vanligt att tikens beteende förändras under och efter löpet, så beteendeförändringar kan också försvinna efter en kastration.

Om tiken kastreras före 2 års ålder minskar risken för juvertumörer, vilket är en mycket vanlig åkomma på äldre tikar.
Livmoderinflammation är också något som är mycket vanligt på äldre tikar. Risken för att hon ska få livmoderinflammation försvinner vid kastration, i och med att livmodern tas bort. En annan fördel med att kastrera en tik är att man minskar risken för diabetes.
En hanhund blir lätt stressad av att känna lukten av löptikar. Kastration som utförs i ung ålder gör att hanen blir mindre påverkad av ”löplukt”. Ju äldre hunden är, desto mer har hanhundsbeteenden lärts in, och är svårare att förändra.

Kastration kan även ha god effekt på beteenden som aggressivitet mot andra hanhundar, rymningsbeteende, översexualitet och urinmarkering. Ett vaktbeteende eller orolighet kan däremot förstärkas efter en kastration.

En kastration eliminerar risken för oönskade parningar och dräktighet då tikar löper.

Nackdelar med kastration

Det är vanligt att hundens aptit ökar. En kastration innebär också att hundens ämnesomsättning minskar, och har därigenom lättare för att gå upp i vikt. Det är viktigt att kontrollera vikten regelbundet för att kunna undvika övervikt. Fodergivan kan behöva minskas med så mycket som en tredjedel efter operation. Ibland kan man behöva byta foder till t ex lightvariant eller till och med bantningsfoder. Fråga oss om foderråd när det blir aktuellt.

Det är en vanlig uppfattning att hunden blir tröttare efter kastration. Det har dock ofta att göra med att hunden har gått upp i vikt.