DJURKLINIKEN
SKÅNES MITT

Kaniner

I det vilda lever kaniner i flockar på upp till 70 djur. I flocken bildar de mindre grupper på omkring 2-8 djur. Hos kaniner är luktsinnet betydligt viktigare än synen, på lukten kan en kanin skilja på om personer tillhör familjen eller inte och på man och kvinna. Kaniner lever i 5-12 år beroende på vilken ras de tillhör, normalt får de 4-10 ungar per kull och ungarna diar mamman i 3 veckor innan de börjar äta fast föda. De slutar sedan att dia efter 4-6 veckor. Kaninerna blir könsmogna från 4-10 månaders ålder, honorna blir oftast könsmogna något tidigare än hanarna. Har man kaniner ihop så blir det snabbt många fler om man inte kastrerar dem. Kaniner bör vara minst 9-10 månader gamla innan man låter para dem.

Kaniner äter bara växter och fibrer är en förutsättning för att magen ska fungera bra. Därför är ett fint gräs eller timotejhö basen i kaninens diet. Pellets behövs också, de ska innehålla minst 18 % fibrer, undvik gnagar-blandningar med frön och annat i. En kanin som väger upp till 2 kg behöver max ha 2-3 matskedar pellets per dag, väger den 2-3 kg blir det 4 matskedar, 3-5 kg 8 matskedar och 5-7 kg 12 matskedar.

Bara digivande mammor, växande kaniner upp till 8 månaders ålder och kaniner som är ute på vintern och därför behöver extra energi ska tillåtas att äta så mycket pellets de vill. Grönsaker ska magen vänjas vid försiktigt och bör inte utgöra mer än en femtedel av kosten. Tillvanda kaniner kan äta lite mer. Andra goda saker som fullkornsbröd, torkad frukt, äpplen, päron och ananas kan man ge, 1-2 matskedar några gånger i veckan. Undvik att ge kaninen nötter, choklad, majs, havre, banan, vindruvor och för mycket sött som bönor och ärtor. Kaniner som äter bra mat behöver inte några extra vitaminer eller mineraler.

Vill man ha fler än en kanin, vilket både är trevligt och naturligt så fungerar det ofta bra med syskon, men låt kastrera dem om de är av olika kön. Okastrerade honor går ofta bra ihop om de har tillräckligt mycket utrymme, annars kan det hända att de börjar slåss. Okastrerade hanar slåss med varandra men kastration ökar chanserna att de ska fungera tillsammans. En kastrerad hane ihop med en kastrerad hona har störst förutsättningar att lyckas.

Kaniner som bor ute behöver inte bara skydd mot väder och vind utan även skydd mot direkt solljus då de är känsliga för värme. Kaniner gräver oftast bra så se upp så att de inte rymmer. Undvik kontakt med vilda kaniner som kan bära på smittor, även flugor och myggor kan bära på sjukdomar. Inomhus kan de relativt lätt bli rumsrena, en kattlåda med papper eller spån fungerar bra. De kan till och med lära sig att använda en kattlucka. Se bara upp med sladdar och giftiga växter om de får gå fritt inomhus.

För att vara på den säkra sidan är det en klok idé att låta vaccinera kaninen. Det finns vaccin mot kaninpest och RVHD (kaningulsot), sjukdomar som är väldigt smittsamma och dödliga. De här sjukdomarna finns i Kalmar med omnejd, men inte mycket högre upp i landet. De finns även söderut och på Gotland.

VACCINATION AV KANINER

RVHD

Rabbit Viral Hemoragic Disease eller kaninens Gulsot är en mycket smittsam virussjukdom som drabbar tama och vilda kaniner. Dödligheten är mycket hög och sjukdomsförloppet väldigt snabbt. Ofta hittas kaninen död utan att symptom på sjukdom uppmärksammats. Symptom kan vara apati, feber, eventuellt blödning från nosen. Viruset smittar via direktkontakt och indirektkontakt. I miljön runt en smittad kanin finns virus kvar i ca två månader, varför man bör avvakta denna tid innan man införskaffar en ny kanin om man haft smitta i miljön.
Unga friska kaniner vaccineras från 6 veckors ålder. Har man vaccinerat mamman kan man vänta tills ungarna är 12 veckor innan man vaccinerar.

Grundvaccination utgörs av en dos. I de områden där smittrycket är hårt kan man behöva vaccinera en gång till inom ett år för att få grundskydd. Revaccination görs sedan årligen.

Myxomatos

Kaninpest är en mycket smittsam virussjukdom som drabbar både tama och vilda kaniner samt harar. Dödligheten är hög och individer som överlever är kroniska smittbärare. Smittan sprids via direktkontakt och indirekt, samt via mellanvärdar som myggor. Symptom på smittan är svullna ögonlock, svullna genitalier och öron samt knutor i huden. Gradvis minskar kaninens aptit och allmäntillståndet försämras.

Unga och friska kaniner vaccineras från fyra veckors ålder. Vaccineras kaninen på våren omkring maj månad har den ett skydd under sommaren då smittan är vanligast.

Grundvaccination utgörs av två vaccineringar med tre – fyra veckors mellanrum, därefter sker påfyllnad en till två gånger per år. I områden där smittrycket är högt rekommenderas vaccinering var 6:e – 9:e månad.

SNABBFAKTA KANINER

Livslängd: 5-12 år
Temp: 38,5-40,0
Vikt: 1-8 kg beroende på ras
Könsmognad: 4-10 mån
Fertil period: Max 6 år, ofta kortare
Dräktighetstid: 29-31 dagar
Kullstorlek: 4-10 st.
Ögonen öppnas: Efter ca: 10 dagar